Gebelik döneminde yaşanan diş ve diş eti problemleri kaçınılmaz mıdır?

“Gebelik döneminde dişlerimi kaybettim”, “Gebelik döneminde diş etlerim kanadı ve çekildi”, “Gebelik döneminde dişlerim apse yaptı” gibi gebelik dönemiyle ilgili şikayetleri sık duyuyoruz. Bu yazıda hamilelik dönemde vücutta ne gibi değişiklikler oluyor ve bu değişiklikler dişler ve diş etlerini nasıl etkiliyor konusunu kısaca anlatmaya çalışacağım.

Gebelik döneminde genelde diş şikayetleri artar ve ihmal edilen durumlarda diş kaybına kadar giden sonuçlara yol açar. Gebelik döneminde yaşanan diş ve diş eti problemleri genelde hamileliğin kaçınılmaz sonucu olarak görülür ve bu şekilde kabul edilir. 

Peki gerçekten hamilelik diş kaybına sebep oluyor mu?

Hamilelik döneminde vücutta bir takım değişiklikler meydana gelir. Bunlardan biri de bağışıklık sisteminin baskılanması ve ağızda hastalık yapan bakterilerin sayıca artmasıdır. Bu durum bakterilerin çok daha kolay hastalık yapmasına zemin hazırlar. Buna bağlı olarak önceden varolan problemler hızlı bir şekilde kötüye gider veya ağız bakımı aynı olmasına rağmen bu dönemde yeni çürükler veya diş eti kanamaları başlar. 

O zaman bu dönemde ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle gebelik döneminin hassas bir dönem olduğu göz önünde bulundurarak, varolan problemler mümkünse bu dönemden önce tedavi edilmelidir. Gebelik döneminde ise vücuttaki değişimleri göz önünde bulundurarak, diş ve diş eti problemlerinin önüne geçmek için, daha etkin bir fırçalama ve ağız bakımı yapmak gerekiyor. Etkin bir fırçalamayla bakterileri, onların hastalık yapmasına izin vermeden önce uzaklaştırarak bu dönemde yaşanan problemlerin çoğu önlenmiş olur.

Gebeliğin yanısıra ergenlik ve menapoz dönemlerinde de hormonal değişikliklere bağlı olarak vücudun tepkisi değişir. 

Ergenlik döneminde, vücut bakteriyel plağa karşı aşırı tepki gösterir ve bu dönemde diş etinde kanama ve büyüme gözlenir. Ancak gebelik döneminde olduğu gibi iyi bir ağız hijyeni ile bu durum önlenebilir.

Menapoz döneminde ise ağızda kuruluk ve yanma hissi oluşur ve diş eti kolayca kanar. Yine bu dönemi de ağızda kuruluk varsa ek tükürük yapıcılar ve iyi bir ağız hijyeni ile daha rahat geçirmek mümkündür.

Diş ve Diş eti hastalıkları hakkında daha fazla bilgi almak için 0850 346 75 99 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

1 thoughts on “Gebelik döneminde yaşanan diş ve diş eti problemleri kaçınılmaz mıdır?”

  1. Geri bildirim: Diyabet (Şeker hastalığı) diş eti iltihabı yapar mı? – Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

Bir Cevap Yazın

Uzm. Dr. Şehrazat Ziya sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et