Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları insanlar arasında çok yaygın bir hastalıktır. Ancak herhangi bir ağrı yapmadığı için genelde ihmal edilir ve hastalık ilerledikçe de diş kayıplarına neden olabilir. Peki diş eti hastalıkları nasıl oluşur? Ağızdaki bakteriler, temelde iki çeşit hastalığa sebep olurlar. Bunlardan en çok bilineni diş çürükleridir. Diğeriyse diş eti iltihabıdır. Diş eti iltihabı genelde ağrısız seyrettiği için hasta tarafından farkedilmez. Diş eti hastalığı, diş etlerini ve dişleri saran çene kemiğini etkileyebilir.

Diş Eti hastalığı Nasıl Farkedilir?

Diş eti hastalığının en belirgin özelliği diş etlerinde kanama, şişme ve kızarıklıktır. Sağlıklı diş etleri pembe rengindedir ve sıkı bir yapıya sahiptir. Ancak iltihap oluştuğu zaman, başlangıçta ödem oluşur ve kolayca kanar. Hastalık bu aşamada tedavi edilmezse zamanla diş eti çekilmesi ortaya çıkabilir. Diş eti çekilmesiyle birlikte dişler arasında açılmalar ve aralanmalar gözlenebilir. Hastalık bu aşamada da tedavi edilmez ise zamanla dişlerde oynamalar olur ve diş kayıpları gerçekleşebilir.

Diş Eti Hastalığının Sebebi Nedir?

Diş eti hastalığının en belirgin sebebi yanlış fırçalamadır. Diş fırçalama ve diş ipi doğru bir şekilde yapılmadığında dişlerin etrafında bakteriler birikir.

Yanlış fırçalama devam ederse, bakteri sayısı artar. dişler üzerinde yapışan bu bakteriler başlangıçta gözle görülmez ancak zamanla diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olurlar.

Diş eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalığı genelde ağrısız bir şekilde ilerler. Ancak aşağıdaki belirtileri görüyorsanız mutlaka bir diş eti uzmanını ziyaret ediniz.

Diş fırçalama sırasında veya sonrasında diş etlerinin kanaması

Kırmızı, şiş diş etleri. Sağlıklı diş etleri pembe ve sıkı olmalıdır.

Kötü ağız kokusu veya kötü tat

Diş eti çekilmesi

Sallanan veya yer değişen dişler

Diş eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti hastalığı tedavisinin birincil amacı, diş etlerindeki iltihabı ortadan kaldırmaktır. Böylece diş etleri sağlıklı bir görünüşüne kavuşacaktır ve diş eti çekilmesi ve kemik erimesi duracaktır. Bu amaçla yapılan başlıca tedaviler, diş taşı temizliği ve diş eti küretajıdır.

Daha sonraki tedavi seçenekleri, hastalığın evresine, daha önceki tedavilere nasıl yanıt vermiş olabileceğinize ve genel sağlığınıza bağlıdır. kimi durumda cerrahi tedavi gerekirken bazen de sadece cerrahi olmayan tedaviyle sağlıklı duruma kavuşmak mümkündür.

Diş eti küretajı nedir?

Diş eti küretajı, diş eti iltihabı varlığında yapılan bir tedavidir. Diş eti iltihabının en önemli belirtilerinden biri diş eti kanamasıdır. Diş eti iltihabının ilerlemesiyle çene kemiğinde erime meydana gelebilir. 

Diş eti küretajı, diş eti iltihabını ortada kaldırarak diş eti kanamasının durmasını sağalayan bir tedavidir. diş eti küretajı tedavisiyle, diş eti kanamasının durmasıyla birlikte çene kemiğindeki erime de durdurulur.

Diş eti küretajı Ankara 2023 fiyatları nedir?

Diş eti küretajı tedavisi gereken hastalarda muayene sırasında, panoramik film incelemesi ve detaylı ağız içi değerlendirme yapılır. hastalığın ilerleme miktarı, hastanın ağız bakım alışkanlıklarına göre tedavi planı belirlenir. 

kliniğimizde diş eti küretajı fiyatı, TDB 2023 tarifesine göre diş başına 400 TL’dir.

Diş eti küretajı fiyatı, hastalıktan etkilenen diş sayısı, hastalığın derecesi, gereken seans sayısına göre değişebilir.

Diş eti Hastalığı Nasıl Önlenebilir?

Unutulmamalıdır ki Diş eti hastalığının en temel sebebi yanlış uygulanan ağız hijyenine bağlı biriken bakterilerdir. 

Bu yüzden ağız hijyen araçları doğru bir şekilde kullanıldığında bakterilerin birikmesi önlenmiş olur ve hastalık gelişmez. 

Bunun yanı sıra düzenli diş hekimi ziyaretleri ve düzenli diştaşı temizliği de evde yapılan bakım kadar önemlidir.

Eğer düzenli ve titiz bir şekilde fırçaladığınızı ancak buna rağmen diş eti çekilmenizin önüne geçemediğinizi düşünüyorsanız büyük ihtimalle yanlış yaptığınız bir şeyler vardır. Bu durumda mutlaka bir diş eti uzmanını ziyaret ediniz.

Daha beyaz dişler için ne yapılabilir?

Dişleri doğru fırçalamanın yöntemi nedir?

Elma sirkesi diş eti çekilmesine ve diş eti kanamasına iyi gelir mi?

Ankara Diş Eti Uzmanı Dr. Şehrazat Ziya