Periodontoloji nedir? Diş eti uzmanı hangi tedaviler yapar?

Birçok insanın merak ettiği periodontoloji bölümü nedir? Periodontolog kime denir? Diş eti hastalıkları uzmanı hangi hastalıkları tedavi eder? Periodontoloji hangi işlemleri yapar? gibi sorulara bu yazıda yer vereceğim. 

Türkiye’de diş hekimliği 8 anabilim dalına ayrılmıştır. Bunlar biri de periodontoloji anabilim dalıdır. Periodontolojinin karşılığı tükçede Dişeti hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Periodontoloji dişi çevreleyen destek dokularla yani diş eti ve kökleri saran kemikte meydana hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisiyle ilgilenen anabilim dalıdır. 5 yıllık diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra bu anabilim dalında uzmanlığını almış kişilere de diş eti hastalıkları uzmanı yani periodontolog denir.

Diş eti uzmanı ne yapar?

Diş eti uzmanı ağızda dişi çevreleyen kemik ve bütün ağzı kaplayan diş etinin sağlığıyla ilgilenir. Diş etinde yara, diş eti büyümesi, diş eti çekilmesi, dişlerin sallanması, diş eti kanaması, diş eti iltihabı, çene kemiğinin erimesi, implant cerrahisi, kemik greftiyle kemik oluşturma, diş eti greftleriyle diş eti oluşturma alanlarıya ilgilenir.

Diş eti uzmanı dişle ilgili işlemler yapmaz mı?

Diş eti uzmanı tamamen diş eti ve dişi çevreleyen kemiğin sağlığıyla ilgilenebildiği gibi dolgu, kanal tedavisi, protez gibi diğer diş hekimliği alanlarını da yapabilmektedir. Bu tamamen diş hekimin tercihine bağlıdır.

Periodontal tedavi neden önemlidir?

Dişlerin ağızda sağlıklı bir şekilde fonksiyon görmesi için dişin kendi sağlığı kadar onu çevreleyen dokuların yani kemik ve diş etinin de sağlıklı olması gerekir. Diş eti iltihabına bağlı olarak çene kemiğin erimesi ve diş etinin çekilmesi dişlerin sallanmasına ve kaybedilmesine sebep olabilir.

Diş eti hastalıkları hakkında daha fazla bilgi almak için 0850 346 75 99 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

1 thoughts on “Periodontoloji nedir? Diş eti uzmanı hangi tedaviler yapar?”

  1. Geri bildirim: Diş eti kanaması neden olur? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

Bir Cevap Yazın

Uzm. Dr. Şehrazat Ziya sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et