Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi?

Diştaşı temizliği, ağız bakım rutinin önemli bir parçasıdır ancak birçok kişi diş taşı temizliğinin güvenli olup olmadığı hakkında şüpheleri var. Birçok hastamız diştaşı temizliği diş minelerine zarar veriyor mu? Diştaşı temizliği sırasında diş minesi çiziliyor mu? Gibi sorular sormaktadır. Bu yazıda diştaşı temizliği nasıl yapılıyor ve zararı var mıdır konularına değineceğim.

Efsanaleri yıkmak; Diş temizliği dişlere zarar verebilir mi?

Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımının yanı sıra profesyonel diş temizliği, dişlerin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar. Bazı insanlar diştaşı temizliğinden kaçınırlar çünkü bunun ağrılı olacağını ve dişlerine zarar verebileceğini düşünürler. Ancak diş temizliğinin dişlere zarar vereceği bir efsanedir. Aksine temizlik düzenli bir şekilde yapılmadığı takdirde, diş çürükleri, diş eti kanaması ve iltihaplanma gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Diştaşı temizliği gerekli midir?

Gün içinde, dişlerimizin üzeri bakterilerle dolu bir film tabakasıyla(plak) kaplanır. Dişin üzerinde biriken plak zamanla diştaşına dönüşür. Dişin üzerinde biriken plak ve diştaşının içindeki bakteriler, dişlerde çürümeye ve diş etlerinde kanama ve iltihaplanmaya neden olur.

Diş fırçalama dişlerin üzerinde biriken plağın büyük bir kısmını temizler ama her zaman tam olarak çıkaramayabilir. Bir diş hekimi tarafından (yılda iki kez önerilir) yapılan periyodik diş temizliği, dişlere daha kapsamlı bir temizlik sağlayarak çürük ve diş eti iltihabı olasılığını önlemeye yardımcı olur.

İnsanlar neden diş temizlemenin zararlı olduğunu düşünüyor?

Efsane 1: Diş temizleme diş minesini zayıflatır.

Profesyonel bir temizlik sırasında, diştaşı ve plağı temizlemek için metal ve ultrasonik aletler kullanılır.  Diştaşı tabakası ne kadar sert olursa diş hekiminin o kadar kuvvetli kazıması gerekir. Bazı kişiler, bu işlem sırasında dişin minesinin çizileceğini düşünür. Ancak dişin minesi çok güçlüdür ve temizlik sırasında çizilemez veya zarar göremez. 

Diştaşı ne kadar uzun süre ağızda kalırsa o kadar sertleşir ve temizleme sırasında daha fazla baskı uygulanmasını gerektirir. Daha sık temizlik daha az ve yumuşak diştaşı anlamına gelir ve bu nedenle temizlik sırasında daha az baskı uygulanır.

Efsane 2: Diş temizliğinden sonra daha fazla diştaşı birikir.

Diştaşı temizliği sırasında daha önce dişler üzerinde birikmiş olan taş ve plak temizlenir ancak daha sonra birikecek plak temizliği hasta tarafından hekiminin anlattığı şekilde yapılması gerekir. Eğer diş fırçalama etkin ve düzenli bir şekilde yapılmazsa plak ve diştaşı tekrar birikir. Eğer böyle bir durumla karşılaşıyorsanız diş fırçalama metodunuzda yanlış veya eksiklik olduğunu düşünmeniz ve mutlaka hekiminizden bu konuda size yol göstermesinin istemeniz gerekiyor. 

Efsane 3: Diştaşı temizliği çok ağrılı bir işlemdir.

Diştaşı temizliği genelde ağrısızdır ve lokal anesteziye ihtiyaç durulmadan yapılır. Diştaşı temizliğinden sonra bazen dişlerde hassasiyet hissedilebilir. Ancak bu durum geçicidir ve zamanla azalmaya ve tamamen yok olmaya başlar. Bu süreçte hassasiyet giderici macunların kullanımı bu süreci kısaltır ve kolay geçmesine yardımcı olur.

Diş eti hastalıkları hakkında daha fazla bilgi almak için 0850 346 75 99 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

3 thoughts on “Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi?”

  1. Geri bildirim: Derin Diş taşı Temizliği Nedir? - Denttera Ankara Diş Kliniği

  2. Geri bildirim: Diş eti küretajı nedir? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

  3. Geri bildirim: Diş İpiyle diş temizliği yapmak neden önemli? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

Bir Cevap Yazın