Ağız kokusunun sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Kötü ağız kokusu, genel popülasyonda yaygın bir şikayettir. Her dört kişiden biri hayatının belirli bir döneminde ağız kokusu problemi yaşar. Ağız kokusu, kişisel ve sosyal rahatsızlıklara neden olabilir ve toplumun en büyük tabularından biri olmaya devam etmektedir.

Bu yazıda ağız kokusu nedir, sebepleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir konusunu anlatmaya çalışacağım.

Ağız kokusu nedir?

Ağız kokusu birinin nefesini kokladıktan sonraki subjektif algı olarak tanımlanabilir. Bu koku hoş, nahoş veya rahatsız edici olabilir. 

Ağız kokusunun çeşitleri nelerdir?

Ağız kokusu fizyolojik veya patolojik olabilir. Fizyolojik ağız kokusu gıdalar (soğan, sarımsak), sigara veya bazı ilaçlar sebebiyle oluşur, 24-48 saat içinde geçer. Aynısı “sabah” ağız kokusu için de geçerlidir.  Fizyolojik ağız kokusu kendiliğinden geçtiğinden tedaviye gerek yoktur. 

Patolojik ağız kokusu ise kendiliğinden geçmez ve tedavi gerektirir.

Patolojik ağız kokusunun sebepleri nelerdir?

Patolojik ağız kokusun sebebi %90 ağız içiyle ilgilidir. Ağızdaki diş eti hastalıkları, diş problemleri (çürük, iltihap), dil yüzeyindeki kaplama gibi nedenler ağız kokusuna sebep olur.

Ağızda dişe eti iltihabı, çürük veya yetersiz hijyen varlığında bazı bakterilerin sayısında artış olur. Bu bakteriler plakta veya yemek artıklarında bulunan proteinleri parçalayarak sülfür içeren gazların çıkışına sebep olurlar. Bu gazlar ağızdaki kötü kokuya sebep olurlar.

Ağız kokusunun tedavisi nedir?

Ağız kokusunun tedavisi için öncelikle ağız içinin detaylı muayenesi gerekir. Öncelikle tespit edilen çürükler, uygunsuz protezler, diş eti iltihabı, derin periodontal cepler, gıda sıkışma alanları tedavi edilmelidir. Sonrasında hasta ağız hijyeni konusunda bilgilendirilmelidir ve her hastaya uygun ağız hijyen araçları önerilmelidir

Ağız hijyen araçları nedir?

Ağız hijyen araçları; diş fırçaları, arayüz fırçaları, diş ipi, dil temizleyici, gargara ve ağız duşlarını içermektedir. Hastanın ağız durumu ve varolan protezler değerlendirerek her hastaya özel bakım teknikleri ve ağız hijyen araçları önerilmelidir.

Gargara kullanımı ağız kokusunu giderir mi?

En çok sorulan sorulardan biri gargaraların ağız kokusunu gidermede etkili olup olmadığıdır. Ağız kokusunun giderilmesi için öncelikle kaynağının bulunması gerekir. Örneğin kaynak diş eti iltihabı veya çürük ise tedavisi yapılmadan gargara dahil hiç bir ağız hijyen aracı kokuyu gidermeyecektir, sadece kısa süreliğine kokuyu maskeleyecektir.

Ağız içi hastalıklar tamamen tedavi edildikten sonra günlük kullanım için üretilen gargaralar kullanılabilir ancak unutulmamalıdır ki hiç bir gargara diş fırçası ve diş ipinin yerini tutmaz ve sadece yardımcı bir bakım aracı olarak kullanılmalıdır.

Ağız kokusu tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için 0850 346 75 99 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın