
Dişsiz boşlukların tedavisinde, doğal dişlere en çok benzeyen seçenek olarak dental implantlar mükemmel bir alternatiftir. Giderek köprüler veya hareketli protezler yerine implant destekli restorasyonlar tercih edilmektedir. Ancak implantlar çene kemiğinin içine yerleştirildiğinden ve diğer seçeneklere göre daha maliyetli olduğundan birçok insanda endişe uyandıran bazı konulara açıklık getirmek gerekiyor. Dental impantların ömrü ne kadardır sorusuna cevap verebilmek için öncelikle implantın yapısına bakmak gerekiyor.
İçindekiler
Dental implantlar hangi malzemeden yapılır ve parçaları nelerdir?
Dental implantlar çoğunlukla vücutla uyumlu olan titanyum veya zirkonyumla desteklenmiş titanyumdan yapılmaktadır. Dental implantlar temelde üç ayrı parçadan oluşmaktadır.
İmplant: hastanın çene kemiğine cerrahi yöntemle yerleştirilen ve doğal dişin kökünün görevini yapan titanyum veya zirkonyumdan yapılmış vidaya benzeyen parça.
Abutment: implantın içine vidalanan ve diş etinin üzerine uzanan metal parça
Protez : Dental implantın son bileşeni protezlerdir. Protez yapıştırıcılar veya vida yardımıyla abutmenta sabitlenen ve doğal diş görünümü veren takma diştir. Protez kron, köprü veya tam protez olarak üç farklı tiptedir. Kronlar tek diş eksikliklerinde yapılırken, köprü veya tam protezler birden fazla diş eksikliklerinde tercih edilir.
Dental implantların ömrü ne kadardır?
Teknik olarak tek bir dental implantı oluşturan üç bileşen olduğundan, implant destekli bir restorasyonun ömrünün ne kadar süreceğini belirlerken bu farklı bileşenlerin tümü dikkate alınmalıdır.
Genel olarak, protez ve abutment, gıdaları ısırma ve çiğnemede aktif olarak kullanıldığından ve kuvvetlere direk maruz kaldıklarından implantın kendisinden daha fazla hasar alır. Bu parçaların ömrü, aşınma yıpranma veya kırık nedeniyle değiştirilmesi gerekmediği takdirde yaklaşık 10 ila 15 yıldır.
Çoğu durumda implantın vidası, çevresindeki kemikle kaynaştığı ve hasara neden olabilecek şeylere doğrudan maruz kalmadığı için en uzun süre dayanır.
İmplantın başarısız olmasına sebep olan etkenler nelerdir?
Ancak implantın zamanından önce başarısız olmasına neden olabilecek birkaç koşul veya durum vardır.
İmplantın başarılı olması için her şeyden önce hastanın genel ve ağız sağlığı durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Kontrolsüz diyabet, sigara, periodontal hastalık varlığı implant açısından risklidir ve cerrahi öncesinde bu durumlar olabildiğince elimine edilmelidir.
Cerrahi sırasında hastanın kemik yapısına uygun cerrahi yöntem ve implant tercih edilmelidir. Protetik aşamaya geldiğinde ise protezler estetik ve fonksiyonu sağlamasının yanı sıra temizlenebilir olması gerekiyor.
Ağız hijyeni, gerçek dişlerde olduğu kadar implantlar için de önemlidir. Plak birikmesi bir implantın etrafındaki alanı etkilediğinde buna peri-implantitis hastalığı denir. Peri-implantitis implantın çevresindeki kemiğin erimesine sebep olur. Peri-implantitisin erken evreleri tersine çevrilebilir. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, implantın kabedilmesine yol açabilecek kadar ilerleyebilir.
Bu nedenle, implantınız varsa iyi bir ağız hijyeni uygulamak önemlidir. Ağız hijyeni uygulamaları bunları içerir:
Günde en az iki kez fırçalamak
Günlük diş ipi veya arayüz fırçası kullanımı
6 ayda bir kontroller için diş hekiminizi ziyaret etmek
Geri bildirim: İmplant diş ağrı yapar mı? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya