
Diş eti kanaması neden olur? Durduk yere diş eti kanaması olur mu? Fırçalarken diş eti kanaması normal mi? Diş eti kanaması önlenebilir mi? Diş eti kanamasına ne iyi gelir? Gibi sorular birçok insanın merak ettiği sorular ancak sosyal mecralarda yanlış bilgilerin olduğunu görünce bu konu hakkında yazı yazmaya karar verdim.
İçindekiler
Diş eti kanamasının sebebi nedir?
Diş eti kanaması aslında diş etinin dış etkenlere verdiği bir tepkidir. Diş eti kanıyorsa bize vermek istediği bir mesaj var. Bu mesaj ‘Ben tehlikedeyim’ mesajıdır. Peki neden diş eti tehlikede? Çünkü dişler üzerine yapışan bakteriler, diş etinde iltihap oluşturmaya çalışır. Diş eti bu durumla mücadele etmek için daha fazla savunma hücresi getirmek ister. Daha fazla savunma hücresini getirebilmek için de damar sayısı artar. Damarlanma miktarı artınca da kan miktarı artar. Sonuç olarak diş etinde sık sık kanama görürüz.
Durduk yere diş eti kanaması olur mu?
Dişler üzerinde ve diş eti kenarında bakteri sayısı artınca diş etinde artan kan damarının yanı sıra ödem ve şişlik de olur. Diş etinde artan damar sayısı, kanlanma ve şişlik diş etinin durduk yere kanamasına sebep olur.
Fırçalarken diş eti kanaması normal mi?
Fırçalarken diş etinden kanama oluyorsa bu da diş etinde iltihap belirtisidir. Sağlıklı bir diş eti fırçalarken de elma yerken de kanama yapmaz. Ancak bahsettiğim gibi diş etinde artan bakteri sayısına yanıt olarak damarlanma artıp ödem oluştuysa fırçalama sırasında da fırça darbesi diş etinin kolaylıkla kanamasına sebep olur.
Diş eti kanaması nasıl önlenir?
Diş eti kanamasını önlemek için dişler üzerinde ve diş eti kenarlarında bakterilerin birikmesine izin vermemeliyiz. Bunun için de her gün iki defa, sabah-akşam etkili bir şekilde dişlerin fırçalanması gerekiyor. Ayrıca mutlaka diş ipi ve/veya ara yüz fırçaları da kullanmak gerekir.
Diş eti kanamasına ne İyi gelir?
Diş eti kanamasına az önce de bahsettiğim gibi en iyi gelen şey doğru fırçalama ve ara yüz temizliğidir. Doğru bir ağız hijyeni uyguladığımızda bakterileri dişler üzerinden tam olarak uzaklaştırabiliriz. Bakterileri uzaklaştırınca diş etlerinin mücadele edeceği bir dış etken kalmaz ve sağlıklı hale gelir. Ancak eğer doğru bir fırçalama ve diş ipi yapmanıza rağmen kanama devam ediyorsa mutlaka bir diş eti uzmanını ziyaret ediniz.
Geri bildirim: Elma sirkesi diş eti çekilmesine İyi gelir mi? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya
Geri bildirim: Stresten diş eti kanaması olur mu? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya