Dişleri doğru fırçalamanın yöntemi nedir?

Dişleri doğru fırçalama teknikleri nelerdir? Dişler günde kaç kere fırçalanmalıdır? Dişler yatmadan önce mi, yemekten önce mi sonra mı fırçalanmalı? Diş fırçası yerine ağız gargarası kullanabilir miyiz? Diş fırçası dişe zarar verir mi? gibi soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Daha önceki yazılarımda da hep bahsettiğim gibi sağlıklı bir ağız ve güzel bir gülüşe sahip olmanın birincil şartı doğru fırçalamaktır. Çünkü ağız hijyeni doğru yapılmadığında, dişlerde çürükler ve diş etlerinde iltihaplanma başlayabilir. Peki doğru fırçalamak nasıl olur?

Dişlerimizi neden fırçalamamız gerekiyor?

Dişleri fırçalamanın esas amacı sanılanın aksine yemek artıklarını uzaklaştırmak değil. Yemek artıklarını uzaklaştırmak önemli ama fırçalamanın esas amacı dişler üzerindeki bakterileri uzaklaştırmaktır.

Ağız içinde ve tükürükte çok sayıda bakteri mevcuttur. Gün içinde bu bakteriler dişler üzerinde yapışmaya başlar, gittikçe çoğalır ve zarar vermeye başlar. Bizim günde iki kere fırçalayarak bu bakterileri etkin bir şekilde dişlerin üzerinden uzaklaştırmamız gerekiyor.

Dişleri doğru fırçalama teknikleri nelerdir?

Dişleri fırçalamanın doğru tek bir tekniği yoktur aslında. Süpürme hareketi, yuvarlama, ileri-geri hareketi gibi farklı teknikler uygulanabilir. Burada önemli olan fırçalama bittiğinde dişlerin üzerinde bakteri kalmamasıdır. Bu amaca ulaşmak için ise iki önemli unsur vardır.

  1. Fırça doğru yerde olacak

Doğru yerden kasıt, fırça her zaman diş ve diş etinin birleştiği yere yerleştirilmeli. Birçok insan diş etlerine zarar verme korkusuyla fırçayı dişlerin ucuna doğru yerleştirir ve diş eti kenarında kalan bakterileri temizlemez. Bu nedenle her zaman fırçayı doğru konumlandırdığımızdan emin olmamız gerekiyor.

  1. Fırçayla yeteri kadar temizleme yapacağız.

Fırça 1 veya 2 darbeyle bakteriyi temizleyemez. Bir dişin temizlenmesi için 6-7 fırça darbesi gerekiyor. Yani bir dişi diyelim ki yuvarlayarak fırçalıyorsanız içinizden 6’ya kadar sayın sonra diğer dişe geçin. Bu sayede fırça doğru yerde yeterli sürede kalırsa bakteriler tam temizlenmiş olacak.

Dişler günde kaç kere fırçalanmalıdır?

Dişler günde iki kere fırçalanmalıdır. Çünkü dişler üzerinde biriken bakteriler 12 saatte zarar verecek sayıya ulaşmaya başlıyorlar. Bu nedenle dişlere ve diş etlerine zarar gelmeden uzaklaştırmak gerekir.

Dişler ne zaman fırçalanmalı? Yatmadan önce mi? kahvaltıdan sonra mı?

Gece yaptığımız fırçalamayı yatmadan önce yapmamız en iyisidir. Çünkü uyku sırasında tükürük miktarının azalmasıyla bakteriler çok daha kolay zarar vermeye başlar. Bu nedenle temiz bir ağız ile uyumak önemlidir.

Sabah yapılan fırçalamada ise kahvaltıdan önce veya sonra olması çok farketmiyor. Çünkü anlattığım gibi esas amaç bakterileri sayıları fazla artmadan uzaklaştırmaktır.

Diş fırçası yerine ağız gargarası kullanabilir miyiz?

Hayır. Üzgünüm ama gargara dişler üzerinde yapışan bakterileri uzaklaştırmaz. Ağız gargaraları ağız içinde yapışık halde bulunmayan bakterilerin sayısını azalmakta etkilidir. Ancak dişleri çürüten ve diş etlerinde çekilmeye ve iltihaba sebep olan bakteriler dişler üzerinde yapışık halde bulunur. Yapışık halde bulunan bakteriyi de bir tek diş fırçası temizleyebilir.

Diş fırçası dişe zarar verir mi?

Diş fırçası ağız sağlığını sağlamadaki en önemli aracımız olsa da doğru kullanılmadığında dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Örneğin diş fırçasını sert bir şekilde bastırmak zamanla dişlerin minesini aşındırır. Aynı şekilde diş etlerinin çekilmesine de sebep olabilir. Bu nedenle ihtiyaca uygun en doğru fırçayı seçmek ve doğru bir şekilde kullanmak gerekir.

Ankara Diş eti Uzmanı Dr. Şehrazat Ziya

6 thoughts on “Dişleri doğru fırçalamanın yöntemi nedir?”

  1. Geri bildirim: Diş eti küretajı nedir? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

  2. Geri bildirim: Çene kemiğinde erime olur mu? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

  3. Geri bildirim: Daha beyaz dişler için neler yapılabilir? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

  4. Geri bildirim: Diş İpiyle diş temizliği yapmak neden önemli? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

  5. Geri bildirim: Diş Eti Hassasiyetine Ne İyi Gelir? - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

  6. Geri bildirim: Diş eti kanamasının altında yatan nedenler: Ankara Diş Eti Uzmanından Kapsamlı İnceleme - Uzm. Dr. Şehrazat Ziya

Bir Cevap Yazın