Diş eti küretajı nedir?

Diş eti küretajı nedir? Küretaj ve detertraj farkı nedir? Diş eti küretajı ne kadar sürer? İyileşme nasıl olur? Zararı var mıdır? Diş küretaj fiyatları nedir? Soruları küretaj hakkında bize en çok sorulan sorulardan. O zaman ilk sorudan cevaplamaya başlayayım.

Her şeyin başında diş eti küretajı tedavisini aslında derin temizlik olarak adlandırmak daha doğru olur. Peki bu tedaviyi neden uyguluyoruz? Bu soruları cevap vermek için konuyu baştan ele almamız gerekiyor. Dişler yanlış veya yetersiz fırçalandığı zaman, bakteriler dişler ve diş eti kenarında birikmeye başlar. Bazen artan bakteriler zamanla diş etinin altına girmeye başlar ve diş eti iltihabı oluşmasına sebep olur. Diş eti iltihabı bu aşamada tedavi edilmediği zaman, bakteriler diş etinin altında daha fazla ilerler ve çene kemiğine doğru gitmeye başlar. İltihap arttıkça ve bakteriler ilerledikçe çene kemiğinde erime olur. İşte bu aşamada diş eti küretajı veya daha doğru bir tabirle derin temizlik işlemi yapılır. Yani diş etinin altında biriken ve kemiğe kadar ilerleyen bakteriler derin temizlik işlemiyle diş köklerinin yüzeyinden temizlenir.

Küretaj ve detertraj arasındaki fark nedir?

Küretaj veya derin temizlik bahsettiğim gibi bakterilerin diş etinin altına girip ve kemik kaybına sebep olduğu zaman yapılan işlemdir. Ancak eğer ki diş eti kenarında ve dişler yüzeyinde biriken bakteriler ve diş taşları iltihap oluşturmadan temizlenirse detertraj işlemi veya rutin diş taşı temizliği işlemi yapılır. Rutin diş taşı temizliği işleminde biriken bakteriler ve diş taşları yüzeyseldir ve kolaylıkla temizlenir.

Küretaj ağrılı bir İşlem midir?

Diş Eti küretajı veya derin temizlik işlemi lokal anestezi altında yapılmaktadır. Rutin diş taşı temizliği işleminde birikintiler yüzeysel olduğundan dişleri uyuşturmaya gerek yoktur. Ancak derin temizlik sırasında diş köklerinin yüzeyi temizlendiği için hassasiyet ve ağrı oluşmaması için mutlaka uyuşturmak gerekir. Dişler uyuştuktan sonra herhangi bir ağrı olmaz.

Diş eti küretajı ne kadar sürer?

Diş eti küretajı veya derin temizlik işlemi hastalığın şiddetine ve kaç dişi etkilediğine göre kişiden kişiye değişir.

Küretaj İşleminden sonra İşe gidebilir miyim?

Küretaj işleminden hemen sonra ağır spor veya fiziksel olarak yoran işler yapmayı önermiyoruz. Ancak ertesi gün rutin hayata başlanabilir.

Küretaj sonrası İyileşme nasıl olur?

Küretaj sırasında diş etlerinin altına giren ve kemiğe doğru ilerleyen bakterilerin ve diş taşlarının temizlendiğinden bahsettim. Bu aşamadan sonra yaklaşık bir ay içine eğer evde de doğru bakım yapılırsa iyileşme gerçekleşir. Buradaki iyileşmeden kastımız, diş etlerinin tekrar sıkı ve sağlıklı bir hale gelmesi ve kemik erimesinin durmasıdır.

Diş eti küretajının zararı var mıdır?

Diş eti küretajının yapılmasının amacı diş eti iltihabını tedavi etmek ve çene kemiğinde başlayan erimeyi durdurmaktır. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde zaman içinde diş eti çekilmesi ve kemik erimesi artıp dişlerin kaybına kadar ilerleyebilir. Bu nedenle diş eti küretajının zararı olmadığı gibi oldukça faydalı bir tedavidir.

Diş eti küretajının fiyatı nedir?

Bu tedavinin ücreti hastalığın derecesine ve kaç dişi etkilediğine göre değişmektedir.

 

Ankara Diş eti uzmanı Dr. Şehrazat Ziya

Bir Cevap Yazın