
Çene kemiğinde erime olur mu? Çene kemiğinde erime diş eti çekilmesi ile bağlantılı mıdır? Vücutta kemiklerde erime varsa çene kemiğini de etkiler mi? Çene kemiğindeki erimenin sebebi nedir ve nasıl önlenir? gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Çene kemiğinde erime yetişkin insanlar arasında oldukça yaygın bir problemdir. Ancak herhangi bir ağrıya sebep olmadığı için genelde farkedilmez ve erime ilerlemeye devam eder. Çene kemiğindeki erime ileri aşamalara gelince dişlerde sallanmalar başlar ve hastalık farkedilir. O zaman çene kemiğindeki erime neden ve nasıl olur beraber bakalım.
Çene kemiğinde erime nasıl başlar?
Hepimiz biliyoruz ki ağız ortamında çok sayıda bakteri var. Bu bakteriler gün içinde dişlerin yüzeyine yapışır ve biz her gün iki kere dişlerimizi fırçalayarak bu bakterileri dişlerin üzerinden uzaklaştırmamız gerekiyor.
Eğer dişlerimizi doğru veya yeteri kadar fırçalamazsak ne olur? dişler üzerinde biriken bakteriler hastalık oluşturmaya başlar.
Nedir bu hastalıklar? Diş çürükleri ve diş eti iltihabı.
Esas konumuza geldik şimdi. Çene kemiğinde birçok sebepten ötürü erime olabilir. Erimeye sebep olan en önemli ve en sık karşılaştığımız sebep ise diş eti iltihabıdır.
Evet, diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde çene kemiğinde erimeye sebep olur.
Diş eti İltihabı nasıl çene kemiğinde erimeye sebep olabilir?
Dişler üzerinde biriken bakteriler, diş fırçasıyla uzaklaştırılmadığı takdirde dişleri çürüttüğü gibi diş etlerinde de hastalık yapar. Diş etleri bu bateriler sebebiyle iltihaplanınca zamanla çekilmeye başlayabilir. Ancak bu çekilme sadece diş etlerinde gerçekleşmiyor. Diş etinin altında da çene kemiği var ve diş etleri iltihaplanınca hem diş etlerinde çekilme hem çene kemiğinde erime meydana geliyor.
Diş eti İltihabı farkedilen bir durum mudur?
Diş eti iltihabının en yaygın belirtileri diş eti kanamasıdır. Ancak diş eti kanaması her zaman ve her bireyde olmayabilir. Bu nedenle her zaman düzenli diş hekimi kontrolleri önerilir. Böylelikle hastalık başlangıç aşamasında farkedilebilir ve diş eti çekilmesi ve çene kemiğinde erimeye sebep olmadan tedavi edilebilir.
Vücutta kemiklerde erime varsa çene kemiği etkilenir mi?
Vücuttaki kemik erimesi çene kemiğinden genellikle bağımsız olarak ilerler. Çene kemiğindeki erimeye sebep olan temel etkenler genelde ağız içi durumlarından kaynaklıdır. Vücuttaki kemik erimesinin sebepleri ise bu durumdan bağımsız ve farklıdır.
Çene kemiğindeki erime nasıl önlenir?
Çene kemiğindeki erime diş eti iltihabı kaynaklı ise, bunun önlemenin en iyi yolu doğru fırçalamak, ara yüz temizliği ve düzenli diş hekimi kontrolleridir.
Dişler doğru fırçalamanın yöntemi nedir?
Ankara Diş eti Uzmanı Dr. Şehrazat Ziya