Stresten diş eti kanaması olur mu?

Stresten diş eti kanaması olur mu? Stresten diş eti çekilmesi olur mu? Stres dişlere zarar verir mi? Gibi sorulara sık sık rastlamaya başladım. Bu yazıda bu konudan bahsetmeye çalışacağım

Yoğun iş hayatı, özel yaşam veya okul stresi, yoğun ülke gündemi gibi durumlar hepimizi etkiliyor ve strese girmemize sebep oluyor. Peki stres diş ve diş eti sağlığına zarar verir mi?

Stresin diş eti kanamasına veya diş eti çekilmesine sebep olup olmadığını anlamak için öncelikle diş eti kanaması ve/veya çekilmesinin nasıl gerçekleştiğine bakalım.

Diş eti kanaması, dişeti iltihabının ana belirtisidir. Diş eti iltihaplanmasının ana sebebi ise yanlış fırçalamaya bağlı biriken bakteriyel plaktır. Yanlış fırçalamaya bağlı biriken plak, çok sayıda bakteri içerir. Bu bakteriler dişlere ve diş etlerine zararlı bakterilerdir. Diş eti açısından bakacak olursak, biriken bu bakteriler diş etlerinde iltihaba sebep olurlar. Diş etlerinde başlayan iltihap vücutta bir reaksiyon başlamasına sebep olur. Vücudun bağışıklık sistemi devreye girer ve bu bakterilerle mücadeleye başlar. Bakteriler ve vücudun bağışıklık sistemi arasında başlayan bu mücadelede kimin galip geldiği hastalık oluşup oluşmayacağını belirliyor. Eğer bu mücadelede bağışıklık sistemi bakterilerin üstesinden gelebilirse sağlık durumu devam edecektir. Ancak eğer bakteri sayısı artarsa, bakteriler bağışıklık sistemini alt edip hastalık oluşmasına sebep olabilirler. Bakteriler hastalık oluşturduğu takdirde diş eti kanaması ve/veya diş eti çekilmesine sebep olabilirler. Yani anlaşıldığı üzere, hastalık oluşması için öncelikle bakterilerin varlığı gerekiyor. İkinci kademede de vücudun bağışıklık sistemi önem kazanıyor. Bu nedenle bakteri sayısı artmadan düzenli profesyonel diş taşı temizliği ile hastalık oluşma riskini azaltmak gerekir.

Şimdi stresin diş eti kanaması ile ilişkisine bakabiliriz. Stres hepimizin hayatında var olan bir duygu durumudur. Bir miktar stres olması normal bir durum iken sürekli ve aşırı stres miktarı vücudumuzu kötü yönde etkileyebilir. Elbette ki yoğun stres miktarı derken, belli bir ölçüt vermek mümkün değildir. Herkesin kaldırabileceği stres miktarı farklıdır. Ancak stres miktarı kişinin kaldırabileceğinden fazla ise, bağışıklık sistemi kötü yönde etkilenir. Bağışıklık sistemi etkilendiğinde bakterilerle olması gerektiği gibi savaşamaz ve hastalık oluşması çok daha kolay olur. Örneğin, sınav dönemi, askerlik, ayrılma, işten atılma gibi stresin yoğun olduğu zamanlarda diş etlerindeki kanama miktarı artar. Çünkü var olan bakterilerle vücut etkin bir şekilde mücadele edemez.

Ancak unutmayalım ki, diş eti kanamasının birinci sebebi dişler üzerinde ve diş eti kenarında biriken bakterilerdir. Bu bakterilerin birikme sebebi ise yanlış fırçalama ve ağız bakımıdır. Önce bakteri birikir sonra vücut mücadeleye başlar. Eğer her şeyin başında bakterinin birikmesine izin vermez isek vücudun da bu bakterilerle savaşmasına gerek kalmaz. Bakterileri de uzaklaştırmanın yolu, etkin bir diş fırçalama ve diş ipidir. Düzenli günlük ağız bakımının yanı sıra, düzenli aralıklarla yapılan profesyonel diş taşı temizliği de biriken bakteri ve diş taşlarını uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.

Ankara Diş Eti Uzmanı Şehrazat Ziya

 

Bir Cevap Yazın