Diş Dolgusu
Diş dolgusu nedir?
Diş dolgusu, dişteki bir boşluğu doldurmak için kullanılan bir prosedürdür. Çürük veya travma sebebiyle diş dokusunda kayıp meydana geldiyse dolgu yapılarak kaybedilen doku telafi edilir. Bunun yanı sıra dolgu estetik sebeplerle ön dişlere de yapılabilir. Örneğin diş aralıklarının kapatılması veya renkelenmiş, hafif çapraşık ve düzensiz ön dişlerin estetik gözükmesi için kompozit laminalar yapılabilir.
İçindekiler
Ne tür dolgular var?
Diş dolgusu için yıllar içinde çeşitli malzemeler kullanılmıştır. Amalgam dolgular geçmiş yıllarda en sık kullanılan malzeme iken günümüzde çoğunlukla kompozit veya seramik dolgular yapılmaktadır.
Amalgam

Amalgam 150 yılı aşkın bir süre dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. Gümüş, bakır, kalay, cıva ve çinko gibi metallerin karışımıdır ve çok güçlü bir dolgu malzemesidir. Ancak içerdiği cıva sebebiyle kullanımı kısıtlanmıştır. Özellikle hamile veya emziren kadınlarda, çocuklarda ve böbrek hastalığı olan kişilerde kullanımlarını en aza indirmek önerilmiştir.
Kompozit

Kompozit beyaz veya diş renginde bir malzemedir. Diğer dişlerin rengi ile uyumlu hale getirilebilir ve kaybedilen fonksiyon ve/veya estetiği geri kazandırabilir. Kompozit hem estetik hem dayanıklı bir malzeme olduğu ve toksisiteye sebep olmadığı için günümüzde en yaygın kullanılan dolgu malzemesidir.
Porselen

Porselen dolgular aşırı madde kaybı olan dişlerde onley/inley şeklinde uygulanır. Diğer dolgu çeşitleri tek seansta yapılırken porselen dolgu için iki seans gerekir. Öncelikle madde kaybı olan dişten ölçü alınır ve alınan kalıba göre porselen dolgu yapılır. İkinci seansta ise porselen dolgu dişe yapıştırılır.
Dolgunun yararları ve riskleri nelerdir?
Dolgu genellikle diş çürüğü için basit, erken bir tedavidir ve kısa sürede kaybedilen fonksiyon ve estetiğin telafi edilmesini sağlar.
Zamanla, dolgular kırılabilir veya dişler iyi fırçalanmadığı takdirde dolgu kenarından çürüyebilir. Bu sebeple düzenli diş hekimi ziyaretleri sırasında eski dolgular da diş hekimi tarafından kontrol edilir.
Diş dolgusuna alternatifler nelerdir?
Eğer dişte doku kaybı fazla ise dolgu yerine kron (kaplama) yapılabilir. Özellikle kanal tedavili olan ve aşırı madde kaybı olan dişlerde kaplama dişin yapısını korur ve uzun ömürlü olmasını sağlar.