Diş Çekimi
Diş Çekimleri farklı sebeplerle yapılabilir. bu yazıda dişler neden çekilir, prosedür nedir ve diş çekiminden sonra iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi vereceğim.
İçindekiler
Dişler neden çekilir?
Pek çok genç ve bazı yetişkinler yirmilik dişlerini çektirirken, yetişkinlikte diş çekiminin gerekli olabilmesinin başka nedenleri de vardır.
Aşırı diş çürüğü, travma sebebiyle dişin kırılması, diş veya diş eti enfeksiyonu diş çekimi gerektirebilir. Ortodontik tedavi görenlerde, diğer dişleri yer değiştirirken yer açmak için bir veya iki dişinin çekilmesi gerekebilir. Ek olarak, kemoterapi gören veya organ nakli olmak üzere olan kişilerin, ağızlarını sağlıklı tutmak için sorunlu dişlerinin çıkarılması gerekebilir.
Diş çekimi, genelde lokal altında anestezi altında uygulanan bir tedavi prosedürüdür. Görünen dişlerin çekilmesi basit bir çekimdir. Derinden kırılan/ çürüyen veya gömülü dişlerin çekimi daha karmaşık bir prosedür gerektirir.
Diş çekimi için prosedür nedir?

Dişinizin görünür veya gömülü olmasına bağlı olarak, diş çekiminiz basit veya cerrahi olacaktır.
Basit çekim
Öncelikle lokal anestezi ile diş uyuşturulur. İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez, yalnızca baskı hissedilir. Diş uyuştuktan sonra özel diş çekimi aletleriyle öncelikle diş gevşetilir sonra çıkarılır.
Cerrahi çekim
Dişeti seviyesinden veya altından kırılmış dişler, gömülü veya yarı gömülü dişlerde cerrahi çekim yapılır. Cerrahi çekimden önce lokal anestezi uygulanır. Çekim bölgesi uyuştuktan sonra cerrahi işleme başlanır. Dişin durumuna göre cerrahi kesi yapılabilir veya diş çekimi işlemine başlanabilir. Çekimden sonra yaranın durumuna göre dikiş atılabilir.
Diş çekimi sonrası iyileşme süresi nedir?
Diş çekildikten sonra iyileşme genellikle birkaç gün sürer. Aşağıdaki adımlar, iyileşmenizin sorunsuz geçmesini sağlamaya yardımcı olur.
Şişliği azaltmak için işlemden hemen sonra yanağınıza bir buz torbası uygulayın. Buzu aralıklı olarak kullanın.
İlk 24 saat pipet kullanmayınız.
Sigara içmeyin.
Diş çekildikten sonra 24 saat gargara yapmayın ve tükürmeyin.
Yatarken başınızı dik tutmak için yastık kullanın.
Dişlerinizi 24 saat sonra normal şekilde fırçalayın ve diş ipi kullanın, ancak çekim bölgesinden kaçının.
İşlemden sonraki gün yoğurt, puding ve elma püresi gibi yumuşak yiyecekler yiyin.
24 saat sonra, gargara veya tuzlu su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Önümüzdeki birkaç gün içinde iyileştikçe, diğer yiyecekleri yavaş yavaş diyetinize yeniden ekleyebilirsiniz.
Birkaç gün geçmesine rağmen geçmeyen bir ağrı veya ateş, ağrı ve iltihap veya akıntı gibi enfeksiyon belirtileri yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi görmek için randevu alın.
Diş eti estetiğindeki amaç; iltihap, kanayan diş etleri, diş eti çekilmeleri, diş eti büyümeleri ve düzensizliklerin giderilmesidir.