Dental
İmplantlar
Diş bakımındaki gelişmelere rağmen, milyonlarca insan, çoğunlukla diş çürümesi, periodontal hastalık veya yaralanma nedeniyle diş kaybı yaşıyor. Uzun yıllar boyunca diş eksikliği olan kişiler için mevcut tek tedavi seçeneği köprüler ve protezlerdi. Ancak günümüzde diş implantları mevcuttur.
İçindekiler
Dental İmplantlar Nelerdir?

Dental implantlar diş kökleri yerine kullanılan titanyum vidalardır. İmplantlar, doğal dişlerinize uyacak şekilde yapılan sabit veya çıkarılabilir protezler için güçlü bir temel sağlar.
Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

Dental implantların aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajı vardır:
Görünüş: Dental implantlar kendi dişleriniz gibi görünür ve doğal dişlere en yakın hissettiren çözümdür. İmplantlar kemikle kaynaşacak şekilde tasarlandıkları için kalıcı hale gelirler.
Rahat konuşma: Kötü oturan çıkarılabilir takma dişlerde, dişler ağız içinde kayabilir ve bu da konuşmanın bozulmasına neden olabilir. Dental implantlar, dişlerin kayma endişesi olmadan rahat konuşmanızı sağlar.
Gelişmiş konfor: İmplantlar sizin bir parçanız haline geldikleri için hareketli protezlerin rahatsızlığını ortadan kaldırır.
Daha kolay yemek yiyebilme: Hareketli protezler çiğnemeyi zorlaştırabilir. Dental implantlar kendi dişleriniz gibi işlev görür ve en sevdiğiniz yiyecekleri güvenle ve acı çekmeden yemenizi sağlar.
Özgüvenli gülüşler: Diş implantları size gülümsemenizi geri verir ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
Doğal dişlerin sağlığını koruma: Diş implantları, diş destekli bir köprünün yaptığı gibi diğer dişlerin küçültülmesini gerektirmez. İmplanta komşu dişler değiştirilmediğinden, kendi dişlerinizin çoğu sağlam kalır.
Dayanıklılık: İmplantlar çok dayanıklıdır. İyi bir özenle, birçok implant bir ömür boyu dayanır.
Kolaylık: İmplantlar birçok hastamızın hareketi protezler yerine implant destekli sabit protezler kullanmasına olanak veriyor. Dolayısıyla hareketleri protezlerin sürekli çıkarılması ve konforsuzluğu giderilmiş oluyor.
Diş İmplantları Ne Kadar Başarılıdır?
Dental implantların başarı oranları, birçok faktöre bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak dental implantların başarı oranı %98’e kadar çıkmaktadır. Uygun bakımla (aşağıya bakın), implantlar ömür boyu ağızda kalabilir.
Herkes İmplant Yaptırabilir mi?
Çoğu durumda dental implant, rutin diş çekimi veya ağız cerrahisi geçirecek kadar sağlıklı herkese yapılabilir. Hastalar sağlıklı diş etlerine ve implantı tutacak kadar kemiğe sahip olmalıdır.
Ayrıca iyi ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi ziyaretleri oldukça önemlidir.
Çok sigara içenler, diyabet veya kalp hastalığı gibi kontrol edilemeyen kronik rahatsızlıkları olan kişiler veya baş/boyun bölgesine radyasyon tedavisi görmüş hastalar bireysel olarak değerlendirilmelidir. İmplant yaptırmayı düşünüyorsanız, sizin için uygun olup olmadıklarını öğrenmek için diş hekiminizle konuşun.
İmplant yapılırken Neler Yapılır?

Dental implant sürecindeki ilk adım, kişiselleştirilmiş bir tedavi planının geliştirilmesidir. Plan, kişinin özel ihtiyaçlarınıza yöneliktir. Alanında uzman diş hekimi cerrahi ve protetik açıdan en uygun planı kişiye özel oluşturur.
Daha sonra titanyumdan yapılmış diş implantı eksik dişin yerine kemik yuvasına yerleştirilir. Çene kemiği iyileştikçe implant çene kemiğine kaynaşır. İyileşme süreci 4 ila 16 hafta arasında sürebilir.
İmplant çene kemiğine bağlandıktan sonra, protezi güvenli bir şekilde tutmak için implanta abutment adı verilen küçük bir bağlantı parçası takılır. Yeni dişi veya dişleri yapmak için diş hekiminiz dişlerinizin ölçüsünü alır.
Daha sonra bir veya iki provadan sonra protez dişler takılır.
İmplant çene kemiğine sabitlendiğinden, protez dişler tıpkı kendi doğal dişleriniz gibi görünür, hissedilir ve işlev görür.
Diş İmplantları Ne Kadar Ağrılıdır?
Dental implant yaptıran çoğu kişi, prosedürde çok az rahatsızlık olduğunu söylüyor. İşlem sırasında lokal anestezi kullanılır ve çoğu hasta implantların diş çekiminden daha az ağrı içerdiğini bildirmektedir.
Diş İmplantlarının Bakımını Nasıl Yapabilirim?

Diş implantları, fırçalama, diş ipi kullanma, antibakteriyel gargara ile durulama ve düzenli diş kontrolleri dahil olmak üzere gerçek dişlerle aynı bakımı gerektirir.