1 dolar mı 50 dolar mı?

  • Hepimizin etrafı, arabasını köşe bucak, yada evini didik didik temizleyen tertipleyen insanlarla dolu, değil mi? 
  • Peki sevdiği eşyalara özen göstermekte bu kadar ustalaşmış bir toplum, nasıl oluyor da kendi minicik ağzında epi topu yan yana dizilmiş 28 dişini (20 yaş dişlerinin pabucu damda) tam temizleyebilmekte bu kadar bocalıyor?🦷 Dönüp kendimize bir bakalım şimdi;
    ‘Hocam hamileyken dişlerim döküldü’, ‘Bizim ailenin dişleri zayıf’, ‘Fırçalamaya vakit bulamıyorum’, ‘Fırçalıyorum ama yine de sürekli sıkıntı çekiyorum’lar büyük ölçüde arkasına saklandığımız bahaneler. Bir günün 1440 dakika olduğunu düşündüğümüzde, ağız sağlığı için ayrılacak 4 dakika, hakikaten bu kadar laf kalabalığı yapmayacak kadar kısa bir süre ve bu 4 dakikanın şimdi sırayla neleri önleyebileceğini anlatmaya çalışacağım size. 
  • Ağız hastalıkları dünya genelinde en pahalı dördüncü hastalık olarak konumlanmakta. Diş çürükleri, çoğu yetişkini etkilemekte, okul çocuklarının %60-90’ını etkileyerek her yıl milyonlarca okul gününün kaybedilmesine sebep olmakta.
    Parasal olarak, ele alalım konuyu mesela (küçük prensin dediği gibi yetişkinler ancak rakamlardan anlar); Türkiye Diş Hekimleri Birliği verilerine göre; Türkiye’de 2013 yılı itibariyle ağız diş sağlığı hizmetleri için ayrılan bütçe payının 4.219.000.000 TL olduğu tahmin edilmektedir. Bu tutarın ne yazık ki %98’den fazlası tedavi edici hizmetlere aktarılmış. 
  • 2050 yılında ise sadece kompozit dolgu (beyaz dolgu) için harcanan paranın 30.907.435.253 TL düzeyine ulaşacağı tahmin edilmiştir ki bu fiyatlar hesaplanırken dolar kuru 2.2 imiş.
  • Tedavi edici hizmet ne peki? İşte bildiğiniz dolgu, protez, diş eti tedavileri gibi. Hastalık oluştuktan sonra yapılan tedaviler. 
  • Ağız diş hastalıkları büyük ölçüde önlenebilir. Nasıl mı? Koruyucu hizmetler ile. Adı üstünde hastalığı önlemeye yönelik olan hizmetler. Bunların en başında tabi fırçalama eğitimi geliyor. Fırçalama eğitimi çocuğun ilk dişinin 6. ayda çıkmasıyla beraber ebeveyn eğitimiyle başlar ve okul çağına geldiğinde okulda devam eder. Koruyucu hizmetler çürümeye yatkın dişlere flor uygulanması, yapılan küçük örtücüler, önleyici tel tedavileri gibi başka hizmetleri de kapsamakta ama en temeli diş fırçalamak. Bizim toplumumuzda oldukça küçümsenen eylem.
  • Halbuki, araştırmalar koruyucu ağız diş sağlığı için yapılan her 1 Dolarlık harcamanın; potansiyel çok sayıda tedavi için ileride yapılacak 8 ila 50 Dolar arasındaki bir harcamayı ortadan kaldırdığını ortaya koymakta. Varın siz düşünün şimdi.
  • Şimdi buraya kadar sırf ağız için harcanan meblağlardan bahsettik. Ama daha önce de dediğim gibi ağız kendi başına bir varlık değil, ağızdaki iltihaplar genel sağlığı etkiliyor. O yüzden ağız sağlığının durumu, genel sağlığımızı etkiliyor. Hadi bunu da rakamlara dökelim ve daha net anlayalım. Sağlık bakanlığı verilerine göre, 2014 yılında diyabet hastalığı için Türkiye’de 2.905.188.000 $ harcanmış. Bir de bakmışlar ki eğer ağız diş hastalıkları koruyucu tedavilerle önlenmiş olsaydı bu harcamanın %40’ından tasarruf edilebilecekti. Ki bu tutar hamilelik ile ilgili hastalıklarda %73.4 düzeyinde ve böyle devam ediyor. 
  • Neyse paradan çok konuştuk. Bu rakamları vermemin sebebi, ülkede harcanan parayı anlatmak değil. Paralar öylesine saçılmıyor. Benim istediğim, bu harcamalara paralel olarak harcanan zamanı, emeği, yaşanan stresi,kaygıyı ve kaybedilen sağlığı gözünüzde az da olsa canlandırabilmek.
  • Neyseki, günde 4 dakikamızı ayırarak büyük ölçüde bunlara engel olabiliriz.
    Fırçalamak mı fırçalamamak mı?

Bir Cevap Yazın