Literatüre girmeyen bir diş kaybetme sebebi olarak üzülmek!

Böyle deyince akla ilk gelen klasik ‘ Her şey stresten ‘ cümlesi ve eminim böyle bir şey yazacak olsam sevinen çok insan olur. Ne yapabilirim stresten gitti bütün dişler diye anlatıp dururlar. Ama böyle bir şey söylemeyeceğim.

Diş kaybetmeye neden olan etkenlerden biri ilerlemiş diş eti iltihabıdır. FDI diyor ki ‘Diş kaybına neden olabilecek şiddetli diş eti hastalığı, orta yaşlı (35-44 yaş) yetişkinlerin % 15–20’sinde bulunur.’

Peki diş eti iltihabı nasıl diş kaybına sebep olur? Sinsice ve ağrısız bir şekilde dişin etrafındaki kemiği eriterek zamanla sallanmasına ve ileri safhada kaybedilmesine sebep olur.

Peki diş etinin iltihaplanmasına ne sebep olur? Temel olarak ağızdaki bakteriler .

E bu bakterileri ne yapacağız? Onları hastalık yapmaya zaman tanımadan fırçalayıp tükürüceğiz. Bu kadar .

E hadi diyelim ki diş etleri iltihaplandı ne yapıyoruz? Diş hekimine gidiyoruz.

Asıl mesele burda başlıyor. 
Diş eti iltihabı ve buna bağlı kemik kaybı oluştuğunda eğer tedavi olmayıp, dişlerinizi fırçalamaz ve düzenli olarak kontrollere gitmezseniz dişleriniz ömrü kısalır.

Bunu söyleyince, hastaların dikkatini çeken kısım ne oluyor bazen? 
Dişlerinin ömrünün kısalmış olduğu. Sadece bu kısma odaklanan hastalar ne yapar? Çok üzülür. Sadece üzülür ve dişlerini teker teker kaybetmeye başlar ve bizi de üzer .

Bardağa bu sefer dolu tarafından bakalım lütfen. Tedavi olup ve iyi fırçalarsanız, o dişler daha size yar olmaya devam edecektir.

O zaman üzülmeyi bırakın, bir an önce diş hekiminize gidin ve fırçalamaya başlayın❗️(Ama öyle hocam ben fırçalıyorum neden böyle oluyor bilmiyorum diyenler gibi bir fırçalama değil…doğru fırçalayın)

Bir Cevap Yazın